Čvorovi i zašto su bitni?

Čvorovi i zašto su bitni?

Čvor kao osnova vezanja konopa je svuda oko nas. Od vezanja cipela, jarbola, udica, šatora, alpinizma, padobranstva, ronjenja i slično. Čvor je kao izum u ljudsku civilizaciju ušao prije više od deset tisuća godina, dakle u doba prahistorijskog čovjeka koji je trebao spojiti komad drva i vršak u nešto što danas nazivamo kopljem. Danas, evolucijski gledano, nismo napredovali jer nije bilo potrebe za time… Što je tada bilo dobro, dobro je i sad. Ono što je napredovalo jest način i tehnika vezanja kao i širina upotrebe čvora kao načina spajanja.

Zatezanje šatorskog krila

Danas razlikujemo dva tipa osnovnih čvorova - alpinističke (penjačke) i pomorske. Kako sam i sam pomorac počet ću od toga. Pomorskih čvorova postoji brdo, no važno je izdvojiti ovih 8 koje morate znati ako mislite na pučinu, vezati bovu ili brodicu. Ovi čvorovi se koriste i u svakodnevnom životu za vezanje šatora ili vitla. Princip je isti.
Od čvorova must-know su zastavni, vrzni, trubni, sidreni, boveni, pašnjački, muški te popularna osmica. Kako je teško prenijeti znanje vezanja putem slova, youtube ima zaista ogromnu količinu tutorijala a moj savjet je kanal Sea Master Class koji ima detaljno objašnjeno vezanje svakog konopa u čvor.

Kako su alpinistički čvorovi bitni jer doslovno o njima ovisi život, malo su kompliciraniji od pomorskih. Tako razlikujemo nekoliko bitnih koje trebate znati ako se upuštate u avanturu penjanja ili spuštanja putem konopca. Prusik, modificirani prusik, karabinjerski prusik, vodička osmica, francuski prusik, opet sidreni i vrzni, osmica s uplitanjem, šestica, polu lađarski, kravatni i bulin. Naravno, topla sugestija je da prije avantura upišete neki od tečaja alpinizma ili repellinga jer znanje čvorova nije dovoljno.

Prusikov čvor

Prusikov čvor

Što se tiče bushcrafta imamo 6 vrsta čvorova koje trebate znati a sada ćete pročitati i zašto. Prvi je muški čvor. On služi za spajanje dva konopa iste ili različite debljine u jedan. Ovaj tip vezanja nije preporučljiv za penjanje niti za neke veće težine jer često se zna dogoditi da dva različita materijala prokližu i čvor opusti. Pašnjak čvor je izuzetno koristan i primjenljiv u svakodnevnom životu a koristi se kada trebate fiksnu omču na kraju konopa. Vrzni čvor je čvor koji će van dobro doći kada trebate spojiti dva objekta kao što je pričvršćivanje opreme.

Karabinjerski prusik ili običan prusik kad smo kod toga se koristi kada usred konopca trebate imati čvrstu omču. Osobno kako ne planinarim da mi treba karabiner, ovo koristim kada montiram vanjski tuš (ako ga ljeti imam) prilikom kampiranja. Na isti konop idu par karabinera koji drže tuš, vrećicu i sl. Isto protip, ako je konop oštećen, ovim čvorom možete izolirati oštećeni segment.
Karioka čvor ili kamionski čvor za prijevoz tereta je čvor koji će vam trebati ukoliko stavljate hamok ili vreću za spavanje između dva drveta.
Sidreni čvor je koristan kada formirate kamionski čvor kako bi dobili čvršći oblik.

Moj osobni savjet je da na youtubu pogledate filmiće i usavršite vezanje čvorova. Isto, nemojte bez pripadajuće obuke i opreme ići na neki vid alpinizma. I još bitna stavka…karabinjere nemojte kupovati iz Kine, s razlogom su par dolara.

Slični proizvodi
Search engine powered by ElasticSuite