Multicam, MC camo, Camogrom, Auscam, Suez, MTP...izgleda isto, zar ne?

Multicam, MC camo, Camogrom, Auscam, Suez, MTP...izgleda isto, zar ne? Ovaj post je prvi u nizu upoznavanja čitatelja s razlikama koje je moguće uočiti kada promatrate iste odnosno slične kamuflaže koje to u biti nisu. U razgovoru s kolegom saznao sam kako je nadobudno kupio hlače s dalekog istoka računajući da je naručio isti MultiCam uzorak kao moj. Nažalost, nakon otvaranja paketa i uspoređivanja s mojima, shvatio je da njegove imaju rozu nijansu i izgledaju jeftino. Dobio je kineski CP ili u slangu „rozi-multikem“ kako ga na društvenim mrežama vole zvati.

U čemu je kvaka i kako znati što kupiti?

Naravno, kako svatko od nas ima svoj ukus, tako su i razne zemlje svijeta (prvo one koje su dio NATO saveza a zatim i ostale) željele unaprijediti kamuflažu i standardizirati uzorak, koji bi mogao biti jednako ili podjednako djelotvoran u šumi i pustinji.

Američki mega uspješni M81 woodland kod nas se našao ranih 90' u vrijeme Domovinskog rata a zadržao sve do dolaska Cropata. Nakon invazije na Irak i Afganistan, američka vojska velikim je dijelom opskrbljivala nove demokratske postrojbe svojom M81 i trikolornim pustinjskim BDU-om što je dovelo do potrebe za traženjem novog uzorka kako bi se prvenstveno istaknuli na bojištu. Tu dolazi digitalni UCP, koji je u biti pikselizirani trikolorni uzorak, te se on pokazao kao adekvatan da u ranoj fazi rata bude koliko toliko efikasan. 2014. godine UCP je povučen iz upotrebe, a vojska je tražila neki novi uzorak koji će „uniformirati“ jedinice. Da shvatimo ovu priču malo bolje moramo se vratiti u 2002., na dokove istočnog Brookylna (NY) u kompaniju Crye Precisions koja je te godine predstavila svoj izum „MultiCam“. Taj isti kamo uzorak je 2004. godine na zaprepaštenje mnogih vojnih analitičara izgubio od digitalnog UCP-a, ali ga je vojska ipak zadržala u sklopu FFW (Future Force warrior ) programa. 2010. godine Multicam ulazi na mala vrata kad su ga specijalne postrojbe prihvatile za operaciju Enduring Freedom, ali pod nazivom OEF-CP (Operation Enduring Freedom Camoflage Pattern). Krajem 2013. godine Crye otkriva lepezu MultiCam varijanti kao što su tropska, zimska, noćna i pustinjska.

                                    

Kako su ostale zemlje NATO-a uključene u ratove, MultiCam je postao i njima zanimljiv. Tako je za potrebe Australske vojske od strane Crye Precisiona razvijen AMCU. Druge zemlje razvile su svoje varijante slične originalnom MuliCamu, pa tako imamo poljski SUEZ, mađarski 201M, portugalski Multiterreno, britanski MTP itd.

Iz slika možemo vidjeti da su prilično sliče jedna drugoj, no nisu iste. Najveći šok bio je kada je Rusija prihvatila MultiCam (uz svoju doradu) kako bi zamijenila postojeće šare (Partizan i sl.) za FSB, Spetznaz i SSO jedinice. Kao u slučaju Rusije, zbog raznolikosti domaćeg terena i iznimno skupih licenca za originalni i patentirani MultiCam, ostale zemlje su krenule u proces razvijanja svoje šare.

Američka vojna administracija razvila je svoj Scorpion W2 i to u suradnji s Crye Precisionom. Oni su nadgledali da se isti set boja ne koristi za taj derivat originalne šare kako bi se poštovala patentna prava. Američka vojska 2018. godine prestala je s kupovinom originalnog Multicama za običnu vojsku, te je on (barem u obliku nove opreme) rezerviran za SOCOM (specijalne snage).


Multicam uzorci (gore s lijeva na desno: Suez, MTP,MultiCam; dolje s lijeva na desno: M2015, AUSCAM i Scorpio)

Kineski proizvođači napravili su svoju varijantu koja ima dosta rozog tona i zaista odskače od originala te nije dobar za naše šumske terene.Poljski Camogrom je šara razvijena od Helikon Texa za vojne potrebe, i meni je osobno najsličnija varijanta originalnoj i patentiranoj Multicam kamuflaži. Savjet svima koji skrolaju bespućima Internet - jeftino plaćaš dvaput. Veliki broj airsoftera, milsimera, vojnika, strijelaca u želji da izgleda tacticool (kako ja volim reći Gucci) kupovali su jeftine daleko istočnjačke derivate koji su bili rozi, crveni, prezeleni i sl. Ako imate budžet za original Crye MultiCam izvrsno, no ako ipak niste te sreće i želite ostati u plusu a izgledati što sličnije originalu pogledajte Camogrom. Naravno uvijek postoje oni koji će tvrditi da je samo Crye Multicam original i da nema odstupanja u boji ovisno o proizvodu, posebno u svijetu milsima (vojnih simulacija). Ali to nažalost nije tako. Boja šare pleše od šarže do šarže, načina skladištenja i naravno načinu upotrebe. Ako ste ipak frik i želite sve imati lege artis obratite pažnju na godinu i mjesec proizvodnje te kada je izdano na tržište. Ukoliko se ne želite zamarati s tim i ne bavite se milsimom moj savjet je Camogrom.
Search engine powered by ElasticSuite