Dostava od 36kn
Besplatna dostava iznad 599 kn
Povrat robe 14 dana
Isporuka do 5 radnih dana

Po Grčkoj s EDC-om

Po Grčkoj s EDC-om Svaki „gear-freak“ bi se ponekad osjećao čudno kada po gradu nosi komad opreme koju „civil“ ne bi obukao. Što ni ne čudi s obzirom na činjenicu da se ekipu u military stilu često marginalizira od društva i percipira militantnom. Osobno, u srednjoj školi nosio sam stari vojni ranac američke vojske (kao i dosta moje generacije) u woodland kamuflaži (M81). Njih su postrojbe Hrvatske vojske dobivale iz vojnih zaliha, a isti taj ranac je s očevih leđa prešao na moja, kao i izbljeđeni natpis ZNG koji je sam ucrtao tamo ranih 90'.

Ta vremena su prošla i vojna oprema se poboljšala, od materijala do kamo-uzoraka, no ljubav za opremom je ostala. Kako radim u gradu, točnije u uredu, ne mogu si priuštiti da me kolege čudno gledaju kada hodam u Gen3 hlačama ili noseći neki multicam ranac dok svi nose kožne aktovke, nismo mi Amerika. Civilni ranci i ruksaci su super, ali oni kvalitetni koštaju pozamašno, a jeftini traju kako bi bake rekle „do prve kiše“. Guglajući bespućima neta naišao sam na Helikon-tex EDC ruksak, koji je inače predmet cca 40% kopija koje dolaze s prodajnih stranica iz Kine, te zamolio svoje prijatelje u Boosteru da mi naruče jedan ali manje upadljiv. Na moje čuđenje, javili su mi da imaju liniju koja nije „vojna“ ali je taktička, nije upadljiva i ne izgleda militantno ali je mil-spec, te ne košta kao privatni avion. Pa u čemu je caka? Caka je u Urban-line seriji Helikona te njihovom uzorku Malange i to kombi boje crna/siva koji mu daju nešto kao traper uzorak koji se da iskombinirat sa svime što posjedujete u ormaru. Kako mi je na red dolazio put u Atenu, zamolio sam baš za tu boju ruksaka.

EDC je kratica za „every-day-carry“, termin skovan za sve koji imaju svoj kit za svaki dan. Nekima je to mobitel, sat i ključevi, a nekima uz to i kit za hitnu medicinsku pomoć, znači termin ovisi o mnogo parametara. EDC je u zadnjih nekoliko godina ulovio maha te je postao dio moderne kulture, gdje pojedinci na društvenim mrežama svakodnevno objavljuju svoje EDC „kitove“ koje prilagođavaju svakodnevnim aktivnostima.O samom ruksaku se može jako puno reći, moja prva impresija je da izgleda jako opako u toj kombinaciji boja. Naravno, takav ruksak iako šminkerski nije samo za po gradu nego i za izlete, tipa šetnja prema Akropoli, gdje se uklopio kao točka na i nadopunjavajući bež-sivilo antičkih stupova ili pak planinarenje na brdo Muza kroz borovu šumu dok lije pljusak. Ruksak ima 2 džepa u kojima su ogromni čičak paneli na koje montirate dodatne pretince koje Helikon nudi u svom programu koji se zove VIS (Versatile insert system). Negativna strana je da se ti pretinci kupuju odvojeno, odnosno ne dolaze kao dio ruksaka, ali pozitivna strana je da zaista nisu skupi a razina personalizacije je ogromna. Doslovno od igle do avio..ok pištolja. Helikon nudi desetak različitih umetaka koji se montiraju na čičak i odgovaraju ruksaku, a time imate mogućnost pretvoriti laptop-ruksak u gun-range torbu. Pričavši s prijateljem koji radi u jednoj branši policije (kojoj je u opisu da se ne ističe), shvatio sam koliku prednost ta funkcija ima, još k tome i boja nije upadljiva.

Ovaj ruksak je izrađen od najlona i time je vodonepropusan (isprobano kada sam na istoj Akropoli pokisnuo kao miš) te je otporan na habanje ali i blato. Dakle mokra krpa i kao nov je. Patentni zatvarači su po default-u YKK a poprečne kopče su Woojin što jamči da iste neće puknuti ili imati grešku u radu. Sama površina posjeduje i Molle sistem pa korisnik može personalizirati i vanjsku stranu što iskreno mislim da u ovoj urbanoj verziji neće biti čest slučaj.

Kako ruksak koristim već mjesec dana svakodnevno, tek nedavno sam shvatio da pozadina ruksaka koja prijanja uz leđa nije mekana nego rigidna i veoma čvrsta pa tako tenisice koje su dio mog EDC inventara više ne osjetim među rebrima. Ta osobina je jedna od mnogih koji razlikuju original od kineskih skupih kopija, a pod skupo mislim da „jeftino plaćaš dvaput“.

Cijena je smiješnih 335,00 HRK što je ispod 50 Eura. Kako volim ruksake a često putujem, volim gledati cijene nekih „renomiranih“ marki te su one često i par puta veće. Za sve nas koji smo „on-the budget“ Helikon EDC je zbilja dobar izbor. Moj komad je bio „used-and-abused“ od strane mene, moje bolje polovice, svih carinskih službenika u tri zračne luke, atenske kiše, sunca, blata, masnih ruku i prašine kroz mjesec dana. Pratio me na plivanje, na posao, nosio laptop, nosio stvari za teretanu, boks te se pokazao kao jako dobar modni dodatak. Odlučio sam ostaviti taj ruksak u svojem vlasništvu te ga možda jednog dana proslijediti svom nasljedniku.
Povezani proizvodi